K A M U O Y U N A

Ankara'nın Haymana İlçesinde bir sıpayı kangal cinsi köpeklerine parçalatarak öldürttüğü  ve bu anları sosyal medya hesabında paylaştığı iddia edilen kişinin ifadesinin alınıp yapılan adli işlemler ardından sıpanın sahibi tarafından şikayetçi olunmadığı gerekçesi ile serbest bırakıldığı ancak kamuoyunda oluşan tepkiler sonrası savcılık tarafından yeniden gözaltına alındığı ve halen soruşturmanın devam ettiği anlaşılmıştır.

Söz konusu görüntüler herkes gibi bizleri de derinden sarsmıştır.

5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu ile hayvanların vücut bütünlüğüne yönelik saldırılar, işkence benzeri fiiller “suç” değil “kabahat” olarak değerlendirilmekte ve bu kapsamda yaptırım olarak sadece idari para cezaları öngörülmektedir. Buna paralel olarak ise yaptırımların yetersiz kaldığı giderek artan şiddet görüntüleri ile ortadadır.

Hayvanlara karşı işlenen eylemler, kabahatler kapsamından çıkarılıp Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmalı ve böylece hayvanların beden bütünlüğü ve yaşam haklarının güvence altına alınması sağlanmalıdır.

Tekirdağ Barosu olarak her canlının yaşam hakkının kutsal niteliği karşısında hayvanların da doğuştan kazandığı haklarının bulunduğunu ve hayvan hakları sorununun insan hakları sorunundan ayrılamaz nitelikte olduğunu düşünmekteyiz.

Türkiye, tarafı olduğu Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirlenen esaslara uygun nitelikte yasal düzenlemeleri ivedilikle hayata geçirmelidir.

Bu kapsamda, TBMM’de tasarı olarak bekleyen Hayvan Hakları Kanunun çıkartılması konusunda gerekli çalışmanın bir an önce yapılmasını beklediğimizi ve konunun takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiririz.

TEKİRDAĞ BAROSU